Architectuur en storytelling.

De gevel als billboard, het gebouw als beleving.

Voor JHK architecten werkte ik als projectarchitect eind jaren 90 aan een laboratoriumgebouw aan de rand van het RIVM-terrein in Bilthoven. De ontwerpopgave bestond uit hoogwaardige industrie (cleanrooms ten behoeve van mediabereiding voor vaccins) gesitueerd in een bosrijke omgeving aan een doorgaande weg. Het gebouwvolume werd in hoofdopzet bepaald door de vorm van het kavel, smal en langgerekt, met de lange zijde naar de openbare weg gekeerd. 

 

Het is een project wat nog steeds aansluit bij hoe ik werk vanwege het narratieve en communicatieve aspect ervan en ook omdat het gelukt is om de tegenstrijdigheden tussen programma en locatie met elkaar te verbinden tot een uniek gebouw.

 

De lange gang die langs de laboratoria loopt is ontworpen als boswandeling en voorzien van een panoramische glazen gevel. Terwijl je in beschermende kleding naar je werkplek loopt om een groot deel van de dag door een microscoop te kijken, kan je toch nog even genieten van uitzicht op bomen.

Om de blik naar buiten te versterken hebben de cleanrooms een middengrijze kleur gekregen in plaats van standaard wit en zijn ze voorzien van ramen. Resultaat: cleanrooms with a view!

Vanaf de openbare weg gezien vertelt de straatgevel het verhaal over wat er in het gebouw gebeurt. Het gezeefdrukte patroon bestaat uit random aangebrachte microscopische opnames van een virus wat bedwongen is door vaccinaties. De gevel krijgt door deze toevoeging bijna een landschappelijke, organische dimensie. 

Als de schemering valt, toont het gebouw de enorme hoeveelheid luchtbehandelingsinstallaties die nodig zijn om de gewenste condities in de laboratoria stabiel te houden. De noodverlichting is het gebouw is 24/7 aan, wat een mooi nachtbeeld oplevert.

Al deze special effects waren mogelijk door een verschuiving te maken binnen het totale budget. Door het gebouw te ontdoen van allerlei onnodige afbouwlagen en daarmee het industriële karakter te versterken, ontstond financiële ruimte om te investeren in ruimtelijke beleving en hoogwaardige details daar waar dat echt zinvol was.

Afbeeldingen van boven naar beneden:

- Ontwerpschets voor JHK

- Gevelontwerp met zeefdruk voor JHK

- Avondbeeld fotografie door ©Palladium

- Interieur fotografie door ©Palladium

<

Conceptschets SVM.png
SVM_web_©palladium.png
JHK_16_13 web.jpg

© edithwinkler.nl 2019