top of page

Imagineering architecture

Door mijn werkervaringen uit het verleden (zie cv) lopen diverse verhaallijnen. Eén daarvan is dat er werd gewerkt vanuit beeld (collages, cartoons) en met filmische scenario’s. Ontwerpen vanuit beleving is iets wat voor mij al meer dan 30 jaar een rol speelt. 

 

Rem Koolhaas is van oorsprong filmmaker. Hij was een van de eerste architecten die het scenario als ontwerp middel inzette. Het boek Delirious New York met de prachtige tekeningen van Madelon Vriesendorp, gaat bij uitstek over de (bijna hallucinerende) beleving van de stad New York. Het transitorium van de universiteit van Utrecht, waarvoor OMA werkte aan een visionair masterplan, krijgt een surrealistische dimensie met deze breinballon / inflated brain.

Voor Willem Jan Neutelings werkte ik mee aan o.a. het maken van een aantal filmstills voor de Tapijtmetropool;  een ruimtelijke studie over de toekomst van Den Haag en haar randgemeenten. De collages geven een poëtisch, humoristisch en soms ook confronterend beeld van de beleving die we daarbij voor ogen hadden. 

Het ontwerp van theater de Harmonie Leeuwarden door de ArchitectenCie (Frits van Dongen) is gebaseerd op een totaalbeleving waar interieurontwerp , lichtontwerp en architectuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Door middel van cartoonachtige schetsen kreeg het gebouw steeds verder vorm.  

 

Deze ontwerp ervaringen en lessen hebben mij gevormd. Tot op de dag van vandaag werk ik vanuit beeld (imagination) en met scenario's en begin ik met het stellen van vragen. Wat is de essentie van de opgave en de plek, wat is het verhaal wat verteld wil worden, voor wie wordt er gebouwd, wat is er al, wat is er nodig en wat kan het worden? 

Afbeeldingen van boven naar beneden:

- Tapijtmetropool filmstill voor Willem Jan Neutelings

- Schetscollage kenniscentrum Universiteit van Utrecht voor OMA

- Ontwerpschets materialenstudie gevel De Harmonie Leeuwarden voor de ArchitectenCie

<

Tapijtmetropool_Neutelings.png
OMA_uithof_image.png
Harmonie_Cie_schets
bottom of page